Hege Tøndel Jonli
Header

Enkamera cup-kamper

June 4th, 2011 | Posted by Hege in Enkamera

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om jobben som fotograf på den andre runden i fotball-NM, men tenkte også å skrive noen ord om erfaringene jeg tok med meg på den tredje runden. Da var det klart for Byåsen – Rosenborg på Dalgård i Trondheim, og alt lå jo til rette for at det skulle bli en fotballfest uten like. Det var hele 3 cup-kamper i Trondheim samtidig denne kvelden, og det var kun en av de som ble streamet direkte på NRK sine nettsider.  Siden RBK-kampen ikke skulle streames denne gangen, så kunne jeg jobbe litt annerledes. Det å bruke kun ett kamera på en fotballkamp tror kanskje mange er enkelt, men det er faktisk en del jobb, og det er kun du ene og alene som har ansvaret for at det blir bra. Og den største jobben er kanskje det å være 100% skjerpet og konsentrert i over 90 minutter. Siden kampen kun gikk i opptak og ikke ble stremaet, så var akkurat dette punktet litt lettere denne gangen.

Jeg hadde med meg strata på denne kampen, dette for at kampen kunne gå direkte i opptak på Tyholt, og i tillegg fordi vi skulle direkte inn med et innslag i Midtnytt i pausen. NRK hadde i tillegg til meg enda en fotograf og en reporter på kampen, så akkurat pauseinnslaget i Midtnytt hadde ikke jeg noe og gjøre med. Annet enn at jeg sørget for at teknikken fungerte. Jeg har desverre ingen bilder fra denne produksjonen, siden været var helt forferdelig denne dagen. Det regna sidelengs og vinden tok godt tak hele tiden. Det ville vært artig og visst hvor mange ganger jeg tørka av linsa under kampen… Uansett, med strata så sender jeg signalet direkte til Tyholttårnet, og de videre til Oslo. På Marienlyst i Oslo var det en som satt klar for å redigere høydepunkter av kampen som skulle gå på “Veien til Ullevål” på NRK litt senere på kvelden.

Det hele var en kald og våt fornøyelse, men samtidig veldig lærerrikt. Utrolig hvor mye du lærer når du er ute på enkamera-jobber. Og det er ingen tvil om hva som er mitt største problem; det å huske og gå i opptak på kamera! Når jeg er vant til flerkamera, så blir det veldig vanskelig å huske på å gå i opptak… Men jeg lærer der også!

Dagen etter skulle jeg filme enda en cupkamp, og denne ganger var det kvinnefotball. Denne kampen skulle kun gå i opptak, og det skulle redigeres i etterkant. I tillegg skulle det inn et direkteinnslag i midtnytt-sendingen. Her var jeg fotograf for alt samment, og jeg må si det var spennende å inn direkte i nyhetssendinga. Ingenting er som den følelsen når du vet du går direkte på TV, og hver gang så dunker hjertet litt ekstra. Når jeg har sett på innslaget i ettertid, så er det selvfølgelig masse jeg ville gjort annerledes. Men det er også ting som jeg kommer til å tenke på neste gang, så derfor er det ingen tvil om at det bare kan bli bedre og bedre fremover. Denne dagen hadde vi forøvrig med fly-away istedet for strata. Forskjellen der er at fly-awayen går mot satelitt istedet for strata som går mot bakkeantenne.

Forøvrig så gikk Rosenborg videre etter ekstraomganger, og Trondheims-Ørn vant etter ordinær tid på Ranheim.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Why ask?