Hege Tøndel Jonli
Header

Norges Tøffeste – realityserie på NRK

October 15th, 2013 | Posted by Hege in Enkamera | Flerkamera

Etter en lang hvilepause fra bloggen, så er jeg nå tilbake. Et av de litt større prosjektene jeg har jobbet med i det siste har vært Norges Tøffeste som nå går på NRK3. Det er en realityserie som handler om 10 unge mennesker som kjemper og konkurerer om å bli kåret til Norges tøffeste. Opptakene gjorde vi på Hegra festning i Nord-Trøndelag i august, og jeg var med som fotograf. Her kommer litt bakom-snacks, uten at jeg skal avsløre hvordan det går i serien, siden vi nå har kommet til episode 2 av 6.

Vi var et crew på underkant av 30 stykker som bodde og jobbet på Hegra under innspillingen. Deriblant var vi 6 fotografer.

1

Dette bildet er tatt under innspillingen av introen til serien. Presentasjon av deltakerne osv. Jeg er bak kamera og Robin Sletthagen som regi. For å få slow motion-bildene vi har i presentasjonen, så brukte vi et Phantom Flex kamera. Det er et highspeed-kamera som gir deg muligheten til å ta opptil 2570 bilder i sekundet, og det i full HD (opptil 10 000 bilder i sekundet om du går ned i kvalitet). For å sette det i perspektiv, så er det mest vanlige 25 bilder i sekundet. Dette kameraet koster flere hundre tusen, og er ikke noe du bare drasser med deg for å ta noen lekre bilder. Det bør være planlagt og du må ha god tid. Vi hadde en ekstern opptaker ved siden av, så vi spilte inn alt både i real-time og i slowmotion. Du kan bruke det objektivet du selv ønsker, og vi brukte her ei meget lyssterk telelinse.

2

Min “partner in crime” under innspillingen var Janne Helen Juliussen. Hun fungerte både som reporter, foto-assistent, lydmann og ellers en humørspreder. Vi to var et eget team, og vi har fått høre av deltakerne i ettertid at vi ble kalt “tvillingene”. Begge med blondt og langt hår der altså…

3

Før det hele startet, så måtte selvsagt bagasjen til deltakerne gjennomgåes, så her er det prosjektleder Hilde Håbjørg som undersøker Shahab sin koffert. Du kan tro det ble trykt febrilsk på alle mobiler i minuttene før de måtte levere de fra seg…

4

Janne Helen testa firhjulingen! Den ble brukt under flere av opptakene, vi fotografer orker jo selvfølgelig ikke å springe i forkant av alle de trente folka, så da var det greit å ha disse å kjøre med…

5

Dette er Bjørn Steinar Gundersen, én av de totalt fem fotografene som jobbet daglig. På de fleste opptakene så brukte vi kameraet Canon C300. Det er et filmkamera som kombinerer videoteknologi og objektiver fra speilreflekskamera. Et litt mer profesjonelt kamera enn alle DSLR-kameraene da kan du si. Det gir utrolig flotte bilder, men har også sine utfordringer. Du må jobbe mye med fokus, og generelt på en litt annen måte enn med et helt vanlig videokamera. Men i denne reality-settingen så synes jeg det gjør seg med bruken av disse kameraene, vi tåler å se at ikke alt er i fokus ved første øyekast. Det har sin virkning det også.

6

I tillegg til “vanlige” kamera, så hadde vi også med oss ei kran, steadicam, GoPro, speilrefleks, octocopter og highspeed-kamera som jeg nevnte tidligere. Jeg vet ikke hvor mange ganger krana ble montert opp og ned i løpet av innspillingen, men det var mange. Kudos til kranfører Kjetil Nesgård og Leif Arild Eriksen som jobba med det. Hever produksjonen betraktelig.

7

Robin Sletthagen som regi og Remy Samuelsen på lyd. Vi hadde med oss ipad`er der vi brukte programmet movieslate til å logge med. Når vi hadde så mange kameraer og så mye opptak, så er logging alfa omega på en sånn produksjon. Det fungerte godt, og er gull verdt i redigeringsprosessen.

8

9

Octocopter ble brukt en del i innspillingen, noe som er betraktelig billigere enn å leie et helikopter ;)

10

Dette bildet illustrerer bare hvor fantastisk viktig det er med assistenter på en sånn type produksjon! Hehe…

11

Jeg og Janne Helen tilbragte mye tid i dette rommet. Det er altså intervjurommet i bunkeren. Ikke det store rommet, men vi fikk en fin intervju-setting der inne. Veggene er satt opp for å prøve å dempe den hule lyden som det selvsagt er inne i en stor bunker.
Vi jobbet stort sett på kveldstid, så vi hadde en god del intervju på kveldene der deltakerne oppsummerte dagene, pluss at vi filmet all realityen i bunkeren.

13

Selvfølgelig kan vi ha krana på ei flytebrygge! Hvorfor ikke?

14

Det ble festet kamera og mikrofoner på de aller fleste steder hvor deltakerne befant seg. Både høyt og lavt. Over og under vann.

Alle foto: Leif Arild Eriksen, Njord Røv og Kristin Agerlie.

Og har du ikke sett første og andre episode av Norges Tøffeste enda, så ligger de tilgjengelig i NRKs nett-TV. Eller så kan du se det på NRK3 tirsdager kl 22.25, og i reprise NRK1 torsdager kl 23.15 og NRK3 lørdager kl 19.30.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Why ask?