Hege Tøndel Jonli
Header

Storproduksjon i Nidarosdomen

October 10th, 2011 | Posted by Hege in Flerkamera

Forrige søndag så var det en historisk høymesse i Nidarosdomen i Trondheim. Det var innsettelse av landets første faste preses Helga Haugland Byfuglien, og både konge og statsråder var på plass i domen. Noen som også var på plass var et stort crew fra NRK. Vi skulle overføre høymessa direkte på statskanalen søndags formiddag, og brukte også flere dager i forveien på opprigg og prøver.

Som dere ser, så innvaderte vi Nidarosdomen med vårt utstyr og mannskap. Kirka er jo helt nydelig i seg selv med noen helt fantastiske detaljer rundt om i hver en krok, og dette jobbet 8 lysmenn med å lyssette, så det ble tilsammen 400 lyskastere! Vi hadde også 12 kameraposisjoner i løpet av sendingen, og jeg hadde en posisjon både inne og utenfor kirka. Vi hadde to kraner inne i kirka med to veldig flinke kranfotografer, som ga noen veldig fine bilder. Den største bussen ovenfor er HD1 bussen til NRK. Det er jo inne der all jobben faktisk foregår. Her styrer de med blant annet bildemiks, grafikk, lyd og kamerakontroll.

Her var jeg høyt oppe i kirka fremme ved alteret for å feste et ubemannet kamera som vi benyttet under sending. Må si jeg var litt smånervøs når jeg var der oppe. Det er veldig høyt altså! Måtte selvfølgelig sikre kameraet godt, for det hadde ikke vært så kult om det plutselig hadde ramlet ned midt under høymessa…

Hele høymessa var godt planlagt på forhånd, og script og bildemiks har også planlagt mye av kameragangen. På bildet ovenfor ser dere kamerakortene vi får. Der står det hvilket punkt og skuddnummer vi er på. På denne måten vet vi hele tiden hvor og hva vi skal ha bilde av til en hver tid. Jeg liker å jobbe med kamerakort, og har gjort det kun når jeg har jobbet for NRK. Det er jo ingen tvil om at det blir en bedre gjennomført produksjon når det meste er planlagt på forhånd i stedet for at alt skal taes på sparket. Script og innspillingsleder gjorde en veldig god jobb, det er greit når noen alltid vet hva som foregår til enhver tid.

Vi var hele 36 stykker fra NRK som var delaktig i denne jobben. Det er jammen meg mange for å få til 99 minutter med direktesendt TV, men sånn er det altså. De som tror det er gjort i en fei å få til litt direktesendt TV kan ta seg en tur og kikke litt på utstyret og omfanget neste gang det skal foregå noe ;) Jeg synes i allefall det er råartig å være med på en så stor produksjon – og spesielt med NRK. De er jo tross alt kongen på haugen når det gjelder store produksjoner. Og denne produksjonen var jo egentlig liten i forhold til mange andre…. Wow, tenker jeg da.

Nå kan jeg krysse av på lista mi at jeg har filmet kongen også. Dronningen har jeg filmet i nyhetssammenheng for noen år siden, men kongen ble først funnet i kameralinsa mi forrige helg. Som jeg har sagt på mange jobber før; denne var meget artig og ikke minst utrolig lærerrik :) Om noen plutselig får ånden over seg og har lyst til å se litt av sendinga, så ligger den ute på NRKs nett-tv.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

2 ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published.

Why ask?